Πολλυρηνια

Πολλυρήνια: Mια ισχυρή πόλη-κράτος της αρχαιότητας, σε μια τοποθεσία που προσφέρει εξαιρετική θέα σε δύο θάλασσες.

Η Πολλυρήνια υπήρξε μια αρχαία πόλη-κράτος, γνωστή σε ολόκληρη την Κρήτη στην εποχή της, που κυριαρχούσε για αιώνες στη δυτική ακτή της Κρήτης.

Σήμερα, κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Πολλυρήνιας βρίσκεται το ομώνυμο χωριό που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της.


Πολλυρήνια – μια πόλη χτισμένη για να αντέξει τις δοκιμασίες του χρόνου

Η αρχαία Πολλυρήνια χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου με ύψος μεγαλύτερο από 400 μέτρα. Η τοποθεσία της πόλης προσφέρει φανταστική θέα στη γύρω περιοχή.

Η πόλη ήταν καλά οχυρωμένη – πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν η πιο καλά οχυρωμένη πόλη της Κρήτης. Ένα τμήμα της ισχυρής οχύρωσης είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Το όνομα ‘‘Πολλυρήνια’’ προέρχεται από το ‘‘πολύ’’ και το “ρήνια”, που στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε πρόβατα. Το όνομα υποδηλώνει ότι η κύρια ασχολία των κατοίκων της Πολλυρήνιας ήταν η κτηνοτροφία. Μπορεί αυτό να ήταν αληθές αρχικά, όμως, στην πορεία της ιστορίας, η πόλη και οι άνθρωποί της ήταν πολεμοχαρείς. Οι πολεμιστές της Πολλυρήνιας ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι – μπορούμε να πούμε ότι η Πολλυρήνια ήταν για την Κρήτη ότι η Σπάρτη για την Πελοπόννησο.

Εκτός από τις πολεμικές τους ικανότητες, οι κάτοικοι της αρχαίας αυτής πόλης ήταν και καλοί έμποροι. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι κύριες ασχολίες των ντόπιων ήταν η κατασκευή και το εμπόριο όπλων, που εκτός των άλλων έφερναν πλούτο στην πόλη. Η αρχαία Πολλυρήνια ήταν τόσο πλούσια που έκοβε το δικό της νόμισμα, στη μία πλευρά του οποίου υπήρχε το κεφάλι ενός ταύρου, που ήταν και το σύμβολο της πόλης.

Όσον αφορά τη θρησκεία, στην Πολυρρήνια λατρευόταν δύο θεές: η Άρτεμις και η Αθηνά. Κατά τις ανασκαφές στην ακρόπολη της Πολλυρήνιας βρέθηκε ένας ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη. Επίσης, έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα, στα οποία εμφανίζεται η θεά Αθηνά ως πολεμίστρια, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας δόρυ.


Η πολυτάραχη ιστορία της αρχαίας Πολλυρήνιας

Η Πολλυρήνια υπήρξε μια αρχαία πόλη-κράτος με μεγάλη δύναμη. Το ίδιο, όμως, ίσχυε και για τη γειτονική της πόλη-κράτος στα ανατολικά, την Κυδωνία, που βρισκόταν δίπλα στη σημερινή πόλη των Χανίων. Στην πραγματικότητα η Κυδωνία ήταν πιο ισχυρή από την Πολλυρήνια.

Στα αρχαία χρόνια, πολλές φορές η Κυδωνία και η Πολλυρήνια βρέθηκαν αντιμέτωπες σε μάχη. Γενικά, στην αρχαία Κρήτη, οι μάχες ανάμεσα σε πόλεις-κράτη ήταν συνήθεις και συχνές, με κύριες αιτίες τις εδαφικές διεκδικήσεις και τον ανταγωνισμό για τους φυσικούς πόρους.

Η Πολλυρήνια ιδρύθηκε στην αρχαϊκή περίοδο από τους Αχαιούς. Η πόλη άκμασε κατά την αρχαιοελληνική περίοδο, παρόλο που οι πόλεμοι ήταν συχνοί, ιδιαίτερα με την Κυδωνία. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, εκείνη την περίοδο, και ενώ ο Αγαμέμνονας επέστρεφε από την Τροία, σταμάτησε με το στόλο του στην Πολλυρήνια για να κάνει μια θυσία.

Όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν στην Κρήτη, η Πολλυρήνια κινήθηκε γρήγορα και στρατηγικά και έκανε συμμαχία μαζί τους. Αυτό της έδωσε ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τη γειτονική Κυδωνία. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, και τα δυο λιμάνια της πόλης, τα Φαλάσαρνα και ο Κίσσαμος, άκμασαν. Σταδιακά, το επίκεντρο της δραστηριότητας μετακινήθηκε από την Πολλυρήνια στον Κίσσαμο.

Η Πολλυρήνια υπήρξε εξέχουσα πόλη και στα Βυζαντινά χρόνια, ωστόσο σε αυτήν την ιστορική περίοδο σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Παρόλα αυτά, οι οχυρώσεις της Πολλυρήνιας χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς αιώνες. Τα τείχη χρησιμοποιήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν από τους Ενετούς. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ότι πολλά από τα απομεινάρια της Αρχαίας Πολλυρήνιας χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για το χτίσιμο των σπιτιών και των κτιρίων του σημερινού χωριού της Πολλυρήνιας.

Η Πολλυρήνια υπήρξε μια διάσημη πόλη-κράτος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, που κατάφερε να ακμάσει για περισσότερα από χίλια χρόνια, κυρίως λόγω των πολεμικών ικανοτήτων των κατοίκων της. Παρόλο που τα ερείπια της αρχαίας πόλης δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο άλλων αρχαίων πόλεων της Κρήτης, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την Πολλυρήνια τόσο για την πλούσια ιστορία της, όσο και για την εξαιρετική θέα που προσφέρει προς το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.


Επιστροφή στον Οδηγό του Ταξιδιώτη για τα Χανιά >>73014 Agia Marina, Kydonias Chanion
Tel: +30 28210 83700 ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ +30 28210 68581 Fax: +30 28210 68910, 83710
Copyright © 2010 - 2019 Gee Dee's SA · All Rights Reserved | Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου   G.T.O. (E.O.T) No: 1042K032A0010801