Φαλασαρνα Κρητης

Φαλάσαρνα Κρήτης: Μια εκπληκτική παραλία και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της αρχαίας Μινωικής Κρήτης

Στα Φαλάσαρνα Κρήτης θα βρείτε μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης, στο βορειότερο σημείο της, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά των Χανίων και 15 χιλιομέτρων δυτικά του Κισσάμου, του μεγαλύτερου οικισμού της γύρω περιοχής. Ο δρόμος από τα Χανιά προς τα Φαλάσαρνα είναι σε άριστη κατάσταση, με τα πρώτα 35 χιλιόμετρα να αποτελούν τμήμα της νέας εθνικής οδού.

Τα Φαλάσαρνα Κρήτης δεν είναι γνωστά μόνο για την παραλία τους, αλλά και ως αρχαιολογική τοποθεσία, καθώς τα αρχαία Φαλάσαρνα υπήρξαν μια ισχυρή πόλη-κράτος στον καιρό της και τα ευρήματα από την αρχαία πόλη είναι εντυπωσιακά. Επιπλέον, τα Φαλάσαρνα, λόγω του εξαιρετικού τους κλίματος, είναι το κέντρο της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Κρήτη, με πολλούς ελαιώνες στην πεδιάδα δίπλα στη θάλασσα και πολυάριθμα θερμοκήπια, στα περισσότερα από τα οποία καλλιεργούνται ντομάτες.


Η παραλία στα Φαλάσαρνα Κρήτης – ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωση

Η παραλία στα Φαλάσαρνα Κρήτης είναι εξαιρετική. Αποτελείται από μια μεγάλη παραθαλάσσια λωρίδα με άσπρη άμμο και κρυστάλλινα νερά, που βρίσκεται ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Τόσο η παραλία όσο και το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει είναι εκπληκτικά.

Η παραλία στα Φαλάσαρνα βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κρήτης, το οποίο σημαίνει ότι από εκεί αργά το απόγευμα θα δείτε τον ήλιο να “βουτάει” στα καθαρά νερά του Κρητικού πελάγους. Αναμφίβολα, το ηλιοβασίλεμα στα Φαλάσαρνα είναι σκέτη μαγεία!

Στην παραθαλάσσια ζώνη των Φαλασάρνων Κρήτης υπάρχουν τρεις διαφορετικές παραλίες. Η πρώτη, στη νοτιότερη πλευρά, ονομάζεται Παχιά Άμμος, είναι οργανωμένη και έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται κοντά στην πρώτη στο βορρά, και αποτελεί την κύρια παραλία στα Φαλάσαρνα. Έχει και αυτή ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και ένα παραθαλάσσιο μπαρ το οποίο σερβίρει και ελαφριά γεύματα.

Η τρίτη παραλία είναι λίγο πιο μακριά, προς το βορρά, στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει παράλληλα με την ακτογραμμή. Αυτή η παραλία είναι η πιο απομακρυσμένη από τις τρεις, αλλά και η πιο γραφική. Εδώ μπορεί κάποιος να κάνει και ελεύθερο κάμπινγκ. Κοντά στην παραλία βρίσκεται ένα εξαιρετικό εστιατόριο και ένα πολύ καλό μπαρ, από όπου μπορείτε να δείτε τον κόλπο των Φαλασάρνων από ψηλά.

Ωστόσο, κάτι που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να κολυμπήσετε στα Φαλάσαρνα αν πνέουν ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Η μεγάλη αυτή παραλία δεν προστατεύεται από τους δυτικούς ανέμους, κάτι που κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις το κολύμπι δύσκολο, ίσως και επικίνδυνο.


Αρχαία Φαλάσαρνα Κρήτης – μια ένδοξη πόλη του παρελθόντος

Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν σημαντική πόλη στη Μινωïκή Κρήτη. Τα Φαλάσαρνα ήταν το λιμάνι της Πολυρρήνιας, μιας άλλης πανίσχυρης πόλης-κράτους της αρχαίας Κρήτης. Όμως, κάποια στιγμή, τα Φαλάσαρνα αυτονομήθηκαν από την Πολλυρήνια, γεγονός που οδήγησε τις δύο πόλεις σε πολλές διαμάχες και σε μία πρακτικά συνεχή εμπόλεμη κατάσταση.

Τα Φαλάσαρνα υπήρξαν μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Μινωïκή Κρήτη. Αποτελούσαν μεγάλο εμπορικό και ναυτικό κέντρο στη Δυτική Κρήτη, εξαιτίας του μεγάλου και ασφαλούς λιμανιού τους.

Η πόλη άκμασε κατά τον 4ο και τον 3ο π.Χ. αιώνα, όμως τελικά καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους στα χρόνια της Ρωμαïκής Αυτοκρατορίας, το 69π.Χ. Αιτία αυτής της θηριώδους επίθεσης των Ρωμαίων υπήρξε το γεγονός ότι, εκτός από το εμπόριο, οι κάτοικοι των αρχαίων Φαλασάρνων επιδίδονταν και στην πειρατεία.

Οι Ρωμαίοι, αφού κατάστρεψαν την πόλη, έφραξαν την είσοδο του λιμανιού της με μεγάλες πέτρες. Έτσι, μόνο μικρές βάρκες μπορούσαν να ελλιμενίζονται, ώστε το λιμάνι να μη μπορεί να γίνει ξανά ορμητήριο πειρατών. Ύστερα από τα γεγονότα αυτά κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν στα Φαλάσαρνα, όμως και αυτοί εγκατέλειψαν την πόλη μετά τον μεγάλο σεισμό του 365μ.Χ., που ανύψωσε τη δυτική ακτή της Κρήτης κατά 8 μέτρα περίπου και μετατόπισε το παλιό λιμάνι των Φαλασάρνων στη στεριά! Αυτός είναι ο λόγος που το αρχαίο λιμάνι των Φαλασάρνων βρίσκεται σήμερα στην ενδοχώρα, και απέχει περίπου 100 μέτρα από τη θάλασσα.

Τα Φαλάσαρνα Κρήτης είναι ένα συναρπαστικό μέρος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Διαθέτοντας εκπληκτική παραλία και την αρχαία πόλη με το ιστορικό λιμάνι, τα Φαλάσαρνα Κρήτης ανταμείβουν τους επισκέπτες τους κατά πολλούς τρόπους.


Επιστροφή στον Οδηγό του Ταξιδιώτη για τα Χανιά >>73014 Agia Marina, Kydonias Chanion
Tel: +30 28210 83700 ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ +30 28210 68581 Fax: +30 28210 68910, 83710
Copyright © 2010 - 2019 Gee Dee's SA · All Rights Reserved | Όροι Χρήσης | Πολιτική Απορρήτου   G.T.O. (E.O.T) No: 1042K032A0010801